İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından başlattığı Gazze’ye yönelik bombardımanda 20 gün geride kalırken, bu bölgede sivillerin yaşam şartları da giderek ağırlaşıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze’ye acil yakıt ikmali yapılması çağrısında bulunurken, aksi halde yardım faaliyetlerini önemli ölçüde azaltmak, hatta yer yer durdurmak zorunda kalacaklarını açıkladı. Örgütün direktörü Thomas White, “İçme suyu için tuzdan arındırma tesislerine yakıt sağlıyor muyuz? Gazze’deki insanları besleyen ekmeğin üretilebilmesi için elzem olan yakıtı sağlayabiliyor muyuz? Yakıt için bir çözüm bulmak zorundayız, yoksa bizim yardım faaliyetlerimiz duracak” ifadelerini kullandı. White, Gazze’de rezervlerden biraz daha yakıt çıkarıldığını ve bunun öncelikle su arıtımında kullanılacağını kaydederken, birçok fırının şu anda ekmek yapamadığına dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, Gazze’de hastanelerin yakıt yetersizliği nedeniyle kapılarını kapatmak zorunda kaldığını açıkladı. Örgüt, 2 bin dolayında kanser, bin dolayında diyaliz hastası ile 130 prematüre bebeğin hayatının risk altında olduğuna dikkat çekti.
‘İki taraf da suç işledi’
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin eski başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, 7 Ekim’de başlayan Hamas-İsrail savaşında iki tarafın da insanlığa karşı suç işlediğini söyledi. BBC’ye konuşan Moreno-Ocampo, Hamas’ın 7 Ekim’de yaptığı bin 400 kişinin ölmesi ve 220’den fazla rehineyle sonuçlanan saldırısının ‘açıkça insanlığa karşı suç’ olduğunu söyledi. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı da “insanlığa karşı suç ve soykırım” olarak niteleyen Moreno-Ocampo, “Soykırım yapmanın biçimlerinden biri de halkı yok edecek koşulları dayatmaktır. Abluka da tam olarak budur” ifadelerini kullandı. Eski başsavcı, “İsrail’in kendini savunma hakkı var ama 2 milyon insanı ablukaya alarak bölgeyi toplama kampına dönüştüremez” dedi.
Kaynak: milliyet.com.tr