FIP FELINE İNFEKSİYON – PERİTONİT FCOV FELINE CORONA VİRÜS

Yayınlama: 30.10.2023
Düzenleme: 30.10.2023
A+
A-

Bugün sizlerle uzun sürelerdir çok yaygın ve tartışmalı konu olan kedilerde FİP hastalığından bahsedeceğim. Benim bundan 10 yıl öncesinde en büyük korkularımdan biriydi ki o zamanlar bu virüs kedileri o kadar çok telef ediyordu ki insanlarda da bu virüs ortaya çıkarsa ne kadar çaresiz olabileceğimizi düşünüyordum. Birkaç sene önce başımıza COVİD-19 geldiğinde en çok korkanlardan biriydim. Çünkü sürekli gözümüzün önünde hastalığın seyrini ve sonucunu acı bir şekilde görebiliyorduk. Ne yazık ki uzun yıllar koruyucu aşı için uğraşıldı fakat virüsün mutasyonundan dolayı aşıda bulunamadı.

FİP hastalığı aslında Feline Corona virüsün neden olduğu mutant bir hastalıktır. Bu virüs ile birçok kedimiz karşı karşıya gelmiştir. Kimi taşıyıcı, kimi enfekte olmuştur. Bulaşma şekli daha çok Feline Enteric Corona virüs ile başlar yani sindirim sisteminde başlayıp tüm vücuda yayılır. Bu virüs sindirim sistemi, solunum sistemi, sinirsel ve oculer formlarda görülür.

Kuru fip ve ıslak fip olarak iki formda bulunur. Kuru formunda hafif semptomlar görülebilir, fakat ıslak formu ölümcül ve tehlikelidir. Bulaşma şekli daha çok feko-oral yani dışkı ve ağız yoluyla alınır. Solunum ve salya ile de bulaşma görülür. Virüs sürekli mutasyona uğradığı için her bir kedide farklı semptomlar ile görülebilir. Kuru formunda taşıyıcı olup immun sistemi düşürücek herhangi bir hastalık sonucu seyir ıslak formuna dönebilir ve tehlike o zaman başlar.

  • Peki hangi semptomlar ile bu virüsün varlığından şüphelenebiliriz?

Kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, inatçı ve 39,5 üzeri ateş, oculer ve nörolojik bulgular arka ayaklarda tutmada tireme krizler. Islak formunda abdomende, thoraksta ve perikartta efüzyon yani sıvı birikmesi ile birlikte solunum güçlüğü ile seyredebilir. Geçmeyen ishaller, uzun süren burun akıntısı öksürük görülür.

Birçok zaman hastanemize kedim hamile karnı şiş ama uzun süredir doğuramıyor şikayetiyle gelip muayeneler sonrası Fip tanısı konuldu.

  • Peki bu hastalığın tanısını koymak için neler yapılması gerekir?

İlk olarak ateş kontrol akciğer ve abdomen röntgeni çekilir efüzyon kontrolü için gereklidir. Daha sonra kan testleri yapılır bunlar hemogram ve biyokimyasal analizlerdir, bunlardan özellikle ALB ve GLOB değerinin oranı bizim için önemlidir. Bu oran 0,8 altında ise FCOV dan şüphelenir fakat 0,6 altında ise fip hastalığından şüphelenir. Röntgende efüzyon alanlar var ise oradan sıvı örnekleri alınır ve RİVALTA testi yapılır ondaki sonuçta pozitif ise fip tanısına iyice yaklaşılır. Bunlara bir de önemli testlerimiz dahil edilir. IFAT immun fluoresant testi ile ELİSA FCOV testi ile antikor titresi belirlenerek tanı iyice netleştirilir. Birçok hastalıkla bu semptomlar karıştırıldığı için hatalı tanıdan kaçınmak için tüm testler birlikte değerlendirilir.

  • Tüm bu bulgular sonrası hastamız fip ise peki ne yapmalıyız?

Son zamanlara kadar virüse karşı bir ilaç uygulaması yapılamıyordu, sadece semptomatik tedaviler ile kuru formu atlatılabiliyordu fakat ıslak formundaki hastalarımızı kurtaramıyorduk. Son zamanları birçok antiviral ilaçlar ortaya çıktı ve birçoğu olumlu sonuçlarla ilerliyoruz yeter ki zamanında ve doğru tanı konulsun.

Bu ilaçlar hangileri derseniz GS 441 ve molnupiravir türevi ilaçlar. Şu an piyasada çok farklı markada ilaçlar var çoğuda olumlu sonuçlarla ilerliyor fakat hiçbiri şu an yasal olarak satışa sunulmuş değil. İnşallah en yakın zamanda kolay temin edip kullanımı yaygınlaşır.

Ne yazık ki her kedi bir gün Corona Virüsi ile tanışıcak fakat önemli olan virüsü tanımak, neler yapabileceğinin bilincinde olmak onu küçümsemeden doğru tanı ve erken tedavi ile fazla yayılımına sebep olmadan mücadele edebilmekte yatıyor.

 

 

 

Veteriner Hekim

Tuğçe Masırcı Çırak

 

Düzenleyen ( ÖZEL HABER)

Simay Özdaş

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.