Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo’da

Son Dakika Gazze Haberlerine göre Savaşın kırk dokuzuncu gününde geçici ateşkes hayata geçiyor, ilk rehinelerin bugün öğle saatlerinde serbest bırakılması bekleniyor

Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo’da
Yayınlama: 24.11.2023
Düzenleme: 07.02.2024
A+
A-

Savaşın kırk dokuzuncu gününde geçici ateşkes hayata geçiyor, ilk rehinelerin bugün öğle saatlerinde serbest bırakılması bekleniyor. Bütün gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

Gazze'deki savaşta son durum... Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo'da

CANLI AKTARIYORUZ

09:0724 Kasım 2023KONVOY BEKLENİYOR

Dört günlük ateşkes süresince Gazze’ye yüzlerce TIR insani yardım girecek.

Sadece bugün 200 TIR’ın Mısır’dan Gazze’ye ulaşması bekleniyor. TIR’ların bazıları yakıt ve gaz taşıyacak.

Akaryakıt ve gaz taşıyan ilk üç TIR, dakikalar önce Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye giriş yaptı.

Al Jazeera muhabiri Yumna el Sayed, yakıt ve gazın ihtiyaçları tamamen karşılamasa da Gazzelilerin umutlarının yüksek olduğunu bildiriyor. Muhabire göre, Gazze sakinleri sevkiyatı önümüzdeki günlerde artıralabilecek iyi bir başlangıç olarak görüyor.

Gazze'deki savaşta son durum... Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo'da
08:2324 Kasım 2023YEDİ HAFTA SONRA SİLAHLAR SUSTU

İsrail’in Gazze’yi karadan işgale giriştiği savaşın duraklaması için gerçekleştirilen müzakereler, haftalar sürdü.

Katar, Mısır ve ABD’nin dahil olduğu dört günlük geçici ateşkes anlaşması, yedi haftalık savaşta ilk duraklamayı getirdi.

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’tan bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, yerel saatle 08.00 itibarıyla saldırıların sona erdiğini aktardı. Mahmud, “Gazze Şeridi’nin üstünde uçan savaş uçaklarının tamamen durmasıyla, yavaş yavaş görünür hale gelen göreceli bir sakinliğe tanık oluyoruz” dedi.

İsrail’in Gazze’yi bombardımanında bugüne kadar 14 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi, 6 bin Filistinli ise kayıp. 1,5 milyonu aşkın Gazzeli evlerini terk etmek zorunda kaldı, Akdeniz sahilindeki kıyı şeridinde birçok mahalle ve şehir İsrail hava saldırılarında yok edildi.

Gazze'deki savaşta son durum... Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo'da
08:1424 Kasım 2023GÖZLER DAMON VE MEGİDDO’DA

CNN International, İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde bugün serbest bırakılacak Filistinli mahkumların iki hapishaneden salınacağını duyurdu.

Habere göre, 39 Filistinli kadın ve çocuk mahkum Hayfa kentindeki Damon ve Megiddo isimli hapishanelerde tutuluyor.

Mahkumlar kuzeydeki Hayfa’dan Kızılhaç tarafından son kontrollerin yapılması için Batı Şeria’daki Ofer hapishanesine götürülecekler. Filistinli kadın ve çocukların burada özgürlüğüne kavuşması bekleniyor.

Gazze'deki savaşta son durum... Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo'da
08:1124 Kasım 2023NETANYAHU DİBİ GÖRDÜ

Gazze'deki savaşta son durum... Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo'da

İsrail’de Hamas’ın elindeki rehinelere dair kamuoyu baskısıyla yüzleşen Başbakan Binyamin Netanyahu, anketlerde en düşük seviyeyi gördü.

Kudüs’ten bildiren Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut, rehinelerin İsrail toplumu için en önemli ve hassas mesele olduğunu hatırlatıyor.

Rehine aileleri 7 Ekim’den bu yana Netanyahu ve hükümetinin yakınları için çaba göstermediğini belirtip gösteri yaptı. Dahası, İsrail’in yakın dönem tarihinde eşi görülmemiş bir şekilde başkent Tel Aviv’den Kudüs’e kadar beş günlük bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

İsrail kamuoyunun artık 74 yaşındaki Netanyahu’ya güvenmediğini ve istifa etmesini istediğini aktaran Al Jazeera muhabiri Salhut, tecrübeli siyasetçiye olan güvenin her geçen gün azalıyor gibi göründüğü yorumunu yaptı.

İsrail tarihindeki en sağcı koalisyonu kuran Binyamin Netanyahu, tüm ilkbahar ve yaz mevsimini kitlesel gösterilerle yüzleşerek geçirdi. Getirilmek istenen yeni yargı sistemine karşı çıkanlar, İsrail tarihindeki en büyük protestolara imza attı.

Gazze'deki savaşta son durum... Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo'da
08:0024 Kasım 2023ATEŞKES BAŞLADI

Gazze'deki savaşta son durum... Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo'da

İsrail ve Hamas arasında varılan geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması yerel saatle 07.00’de başladı.

Geçici ateşkes Gazze’nin hem kuzeyinde hem de güneyinde geçerli olacak.

Anlaşmaya göre bugün saat 16:00’ya kadar Hamas hepsi kadın ve çocuklardan oluşan 13 rehineyi serbest bırakacak. Rehineler Kızıl Haç’a teslim edilecek ancak Gazze’den hangi rotayı izleyerek çıkarılacaklarına dair detay verilmedi.

İsrail salıverilecek rehinelerin listesinin eline ulaştığını, aileleriyle iletişime geçildiğini duyurdu.

İsrail hapishanelerinde tutulan 39 Filistinli kadın ve çocuk mahkum da bugün özgürlüğüne kavuşacak.

Dört günün sonunda Hamas’ın serbest bıraktığı rehine sayısı 50’yi bulacak. İsrail ise hapishanede tuttuğu 150 Filistinli kadın ve çocuğu bırakacak.

Ateşkes anlaşması serbest bırakılacak fazladan her 10 İsrailli’ye karşılık ateşkesi bir gün uzatmaya izin veriyor.

Dört günlük ateşkes sırasında Gazze’ye günde dört yakıt tankeri ve 200 yardım kamyonunun girişine izin verilecek.

Gazze'deki savaşta son durum... Ateşkes başladı, gözler Damon ve Megiddo'da
05:5224 Kasım 2023İSRAİLLİ YETKİLİ ERTELEMEYİ İZAH ETTİ: SON DAKİKAKA GECİKMELERİ NORMAL

Geçici ateşkes anlaşmasının Perşembe yerine Cuma gününe neden ertelendiğine dair iki taraftan resmi bir açıklama yapılmadı. Daha önce Hamas ile müzakerelere katılan eski İsrail askeri şefi Moty Cristal, bu tür ‘son dakika’ gecikmelerinin ‘normal’ olduğunu söyledi. Cristal, ayrıntıların kesinleşmeye devam ettiği bu sürecin ‘anlaşma sonrası aşama’ olarak adlandırıldığını belirtti.

“Çok fazla unsur, bulmacada bir araya getirilmesi gereken çok fazla parça var” diyen eski müzakereci Cristal, Katar ve Mısır gibi diğer ülkelerin müzakerelere katılımının da işleri yavaşlattığını ekledi.

KAYNAK: milliyet.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.