ÖZEL HABER – Türkiye Cumhuriyeti’nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi açılışı ile ilgili yazısı

ÖZEL HABER – Türkiye Cumhuriyeti’nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi açılışı ile ilgili yazısı
Yayınlama: 16.10.2023
A+
A-

Yeşilköy’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 8 Ekim’de açılış töreni gerçekleşen kilisede yapılan ayine, Süryani cemaatinin liderleri ve mensuplarının yanı sıra bazı dini cemaatlerin temsilcileri katıldı.

Yurt içi ve yurt dışından ayine katılan diğer cemaatlerin temsilcileri kiliseye haç, buhurdanlık, şamdanlık gibi hediyeler sundu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin açılışına Prag’daki görevimiz nedeniyle katılamadık. Kadirşinaslık gösterip projeye katkılarımızı hatırlatan Sayın Metropolit ve Cemaat liderlerine teşekkür ederiz. 

Fatih Altaylı'dan Erdoğan'ın kilise açmasına yorum: Devlet bu işlerin içinde olmamalı

Dünyada birileri medeniyetler çatışması çıkartmaya çalışırken, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kiliseyi devlet başkanının katılımıyla açması ülkemizin barış, huzur ve diyaloğa bağlılığının en güzel ispatıdır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin açılışına Prag’daki görevimiz nedeniyle bizzat katılamadık ama kadirşinaslık gösterip projeye katkılarımızı hatırlatan Sayın Metropolit ve Cemaat liderlerine teşekkür ederiz.

AB Bakanlığı görevini yerine getirirken, Metropolit Sayın Yusuf Çetin ve Süryani Vakfı Başkanı Sayın Sait Susin’in ilk bizimle paylaştıkları, ihtiyaçları olan hayallerini Sayın Başbakanımıza aktarmamız sonrası başlayan süreç, 2002’den beri din ve inanç özgürlüğü alanında hayata geçirilen reform niteliğindeki birçok girişimlerden sadece birisidir.

Daha önce el konulmuş cemaat vakıf mallarının iadesi kararımız sonucu bugüne kadar 113’ü Süryani cemaati olmak üzere toplam 1.084 taşınmazın cemaat vakıfları adına tescili tamamlandı.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da her vesileyle vurguladıkları gibi “inancından şüphesi olmayan, inanç özgürlüğüne karşı çıkmaz”. Ecdadımızdan miras kalan bu kucaklayıcı yaklaşımın tüm dünyaya örnek olmasını diliyoruz.

Tekrar hayırlı olsun.

 

Egemen Bağış – Türkiye Cumhuriyeti’nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi

Cumhuriyet tarihinin ilk kilisesi açılış hazırlanıyor - Dünya Gazetesi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.