Soda ve maden suyu farkı nedir? Soda ve maden suyu nasıl ayırt edilir?

Soda ve maden suyu farkı nedir? Soda ve maden suyu nasıl ayırt edilir?
Yayınlama: 12.12.2023
A+
A-

SODA VE MADEN SUYU FARKI

Soda ve maden suyu arasındaki ne fark olduğu sıklıkla karıştırılan bir konudur.  Soda ve maden suyu arasındaki temel fark sodanın yapay, maden suyunun ise doğal bir içecek olmasıdır. Soda normal bir suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen gazlı bir içecektir. Soda, genel hatlarıyla midenin rahatlamasını sağlar. Maden suyu ise mideyi rahatlatmadan daha önemli işlevlere sahiptir. Gerçek bir mineral deposu olan maden suyunun içinde demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, silikat ve bikarbonat vb. mineraller vardır. Sodanın içine ise belirli bir mineral yoktur. İçme suyundan dahi soda yapımı mümkündür. Maden suyu ise doğal bir içecektir, içinde bulunan mineraller henüz kaynağındayken vardır. Yer altında oluşan maden suyu bulunduğu bölgenin minerallerinin özelliklerini içine alır. Bu nedenle her maden suyu da aynı mineral değerine sahip değildir. Halk arasında sıkça karıştırılan bu içecekleri ayırt etmek için ürün etiketini doğru bir şekilde okumak gereklidir, soda ve maden suyu farkı burada ortaya çıkacaktır.

Soda ve Maden Suyu Nasıl Ayırt Edilir?

Soda ve maden suyu farkı büyüktür. İkisi ayırt etmenin en kolay yolu ürünün şişesinde yer alan etiketi okumaktır. Şişelerin etiketinde hem soda mı yoksa maden suyu mu olduğu belirtilmekte, hem de içeceğin ne kadar ve hangi oranda mineral barındırdığı bulunmaktadır. Maden suyu, içerik bakımından oldukça zengindir. Kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından avantajlı olan maden suyu, sadece mideyi değil, aynı zamanda bağırsakların da rahatlamasını sağlar. Böbrek fonksiyonlarını dengelemede önemli bir yere sahip olan bu ürünler, cildin ihtiyacı olan mineral ve su ihtiyacını da karşılar. Diri ve gergin bir cilde sahip olmak isteyenler, maden suyu tüketmelidir. Ferahlatıcı içecek tüketmek isteyenler, bu ihtiyaçlarını sağlıklı bir içecekle gidermek için maden suyunu tercih edebilir. İçeriğinde bulunan karbondioksit gazı sayesinde gazlı içecekler için güzel bir alternatif olan maden suyu, serinletici etkisi ile yaz aylarında daha fazla tüketilir. Soda ve maden suyu farkı bilincinde olan tüketiciler, tercihlerini maden suyundan yana kullanır.

Hemen hemen her yaştan bireyin severek tükettiği maden sularını tercih ederken gereksinimlerinize ve taleplerinize uygun seçimler yapmalısınız. Öreğin; karb-keto tarzında bir beslenme stilini benimsediyseniz sodyum ve magnezyum desteği almak için Beypazarı markasını tercih edebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında kendinizi halsiz hissediyorsanız yüksek sodyum oranına sahip olan maden sularını tercih edebilirsiniz. Maden suyunu keyif için, spor sonrası veya genel sağlık için tüketmek isteyenler de Beypazarı Doğal Maden Suyu tercih edebilir. Bir kez alıştığınızda vazgeçilmez lezzetiniz olan doğal mineralli sular, soda ve maden suyu farkını ortaya koyarak aynı zamanda su ihtiyacınızı da karşılar.

Hangisi Soda Hangisi Maden Suyu?

Spor yapanların egzersiz sonrasında kaybettiği mineralleri ve tuzu geri kazanması için maden suyu tükettiği bilinir. Sodadan farklı olarak vücudun ihtiyacı olan birçok minerali bünyesinde barındıran maden suyunu spor sonrasında tercih ettiğinizde zayıflatıcı ve tok tutucu özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Besinlerden aldığınız minerallerin emilimini de kolaylaştıran maden suyunu günde 1 litreye kadar tüketebilirsiniz. Yemek esnasında da tercih edebileceğiniz bu içecek, sağlığınız için oldukça faydalıdır. Halk arasında yemek sırasında maden suyu içilmez diye bir algı vardır. Bu algı, maden suyunun soda ile karıştırılmasından kaynaklanır ancak soda ve maden suyu farkı ortadadır. Soda ve maden suyu farkı kendisini içerikte belli eder. Sodanın içinde yüksek oranda bikarbonat bulunur. Soda içindeki bikarbonat, midenin asit dengesini bozar. Bu da sindirimin gecikmesine neden olur. Bu nedenle soda ve maden suyu farkı iyi bilinmeli ve tercihler buna göre yapılmalıdır.

Maden suyunun içindeki mineraller, doğal olarak var olduğu için vücuttaki vitaminlerin de fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. 250 ppm’den az oranda çözünmüş katkı maddesine sahip olan bu sular oldukça faydalıdır. Alkollü içecekler, şurup ve meyve suyu gibi içeceklerle karıştırılarak da tüketilen bu içeceklerin kapağı açılmadığı sürece bozulması mümkün değildir. Doğal mineral içermeyen soda ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde ön plana çıkan maden suyunun içindeki karbondioksit gazı, bilinenin aksine, içecek içinde mikroorganizma üremesini engeller.

MADEN SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Maden suyu içerdiği magnezyum, kalsiyum, flor gibi minerallerle mineral ihtiyacımızı karşılamak için güzel bir kaynaktır.
  • İçerdiği sülfat ve bikarbonat iyonları sayesinde hem mide bağırsak sisteminde rahatlatıcı etkisi vardır hem de böbrek fonksiyonlarını dengeler. Cilt için gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılar.
  • Cildimize gergin ve diri kalmasını sağlar.
  • Özellikle yaz aylarında ve spor yaptıktan sonra ter ile kaybettiğimiz tuz ve minerallerin geri alınması için çok güzel bir alternatiftir.
  • İçerdiği karbondioksit gazı sayesinde asitli içeceklere güzel bir alternatiftir.
  • Aynı zamanda bikarbonat özelliği sayesinde mide asidinin çok olduğu durumlarda rahatlatıcı bir etkisi de vardır.
  • Spor sonrasında ayran ile birlikte alındığında hem tok tutma hem de zayıflatma etkisi vardır.
  • Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür de ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.

 

 

 

Kaynak: hurriyet.com.tr / Vikipedi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.