TÜRKLER KİMDİR? UTKU ÖZDEMİR SORDU? PROFESÖR DOKTOR AHMET TAŞAĞIL YANITLADI!

TÜRKLER KİMDİR? UTKU ÖZDEMİR SORDU? PROFESÖR DOKTOR AHMET TAŞAĞIL YANITLADI!
Yayınlama: 24.05.2023
Düzenleme: 24.05.2023
A+
A-

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Cine1 Haber Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Utku Özdemir ile yaptığı röportajında Türkler hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Bozkırların İlk İmparatorluğu Hunlar

Türkler tarih sahnesine nasıl çıktı?
Türkler tarih sahnesine M.Ö. 3000’lerde insanlık tarihi başladığı zaman çıktı. O zamana kadar yani M.Ö.2700, 3000 yılına kadar erken Türklerin, ilk türklerin izlerini takip edebiliyoruz. Bu alan Güney siberya olmakla birlikte, Doğu Kazakistan, Kuzey Kazakistan ve o bölgeler olarak gösterilebilir

Türk Kimdir?
Türk kimdir tanımlaması yapmak tabi ki zor. Türk orta asyada yaşanların adıdır. Bu şekilde kaynaklarda yer alır ilk önce. Tabi çağdaş anlamda Türk dediğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı demektir.Ama tarihi açıdan bakarsan M.Ö. yani tarihin başladığı zamandan beri önce tek kıtada daha sonra 2 ve 3 kıtada yaşayan Türk kökenli Türkçe konuşan topluluklar Türktür.

Türkler Anadoluya nasıl geldi?
Türklerin Anadoluya geldiği son tarih olarak bakarsak Malazgirt Savaşı olarak gösteririz ama bu doğru değil ondan binlerce yıl önceden başlayarak Türklerin Anadolunun her tarafına Türk kökenli kavimler geldi. Bunlardan bir kısmı Doğu Anadolu yaylalarına, Bir kısmı Batı Anadolu’ya kadar özellikle kayalık yüksek yerlere yerleştiler çünkü bunlardan kalma çok fazla kaya resmi var. Kaya resimleri var Dolayısıyla Anadoluya tarihin en erken çağlarında bizim bildiğimiz 3000ler söylenebilir ama tarih öncesi çağlara kadar. En azından Kertler, İskitler, Kimberler ve iskitler olarak söyleyebiliriz.

Türk adı coğrafyada nasıl yayıldı?
Türkler göçler halinde doğuya batıya her tarafa yayıldı. Yani ilk ana yurt dediğimiz Doğu Kazakistan, Kuzey Doğu Kazakistan, Güney sibirya diyebiliriz. Yani Altay Dağları bölgesinden hem ekonomik sebeplerden dolayı nüfusun artmasından dolayı kıtlık sebeplerinden dolayı hem Moğolistana doğru hemde Çin’e, Tanrı Dağlarına, Hindistana, Batı Türkistan’a ve Karadeniz’in Kuzeyine her tarafa yayıldılar. M.Ö. 13 büyük Türk göçü vardır. M.S. ise 7 büyük göç vardır. Bunlar bizim tespit edebildiklerimiz. Mutlaka daha fazlasıda vardır.

İlk Türk devletini kim kurdu?
İlk Türk devleti olarak kurumsal anlamda Hunları gösterebiliriz. Aslında Sakalarda var ama Sakalar hakkında bilgi çok az dolayısıyla Hunları gösterebiliriz.

Türk soyu nasıl oluştu?
Türk soyu cevabını vermek çok zor Türkler tarihin alacakaranlık dönemlerinden itibaren ya da erken şafağından itibaren Türkçe konuşan Türk kültürünü yaşayan insanlar bir şekilde kalıplaştı ve meydana geldi. Biz Türk soyunu öyle takip edebiliyoruz.

İlk insan Türk mü?
İlk insan Türk mü demek tabi doğru değil yani insanlık tarihinin nerede ve ne zaman başladığını bilemiyoruz ama erken dönemlerden itibaren biz Türkleri biliyoruz ama bunun dışında başka kavimlerde mutlaka vardır. İlk insan Türk mü demek doğru değildir.

Türkiye Türkleri yüzde kaç Türk?
Türkiye Türkleri soya bakarsan en az %85- 90 aralığında Türktür.

Günümüz Türkleri ile ilk Türkler arasında ne gibi farklar var ?
Farklar var demek çok zor. Bence benzerliklere bakmak lazım. Farklar derken tabi ki çağlar içerisinden hem kendilerinin gelişmesi hemde diğer kültürlerden etkilenme sonucu bazı farklılıklar oluşmuştur. Bu gayet doğaldır. İsimlerimizin değişmesi gibi, Arap, Fars kültürlerinden etkilenmek gibi, İtalyan, Greek, Fransız sonra İngiliz kültürlerinden etkilenmişlerdir. Bu her dönemde olabilecek bir şeydir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.